Is Breda jouw vestiging?
Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie uitgeprint op 13-01-25 om 06:23. Let op: prijzen kunnen veranderen door ontwikkelingen op de markt. Controleer daarom altijd de actuele prijzen in onze Onlineshop of in de vestiging. Bedankt voor je begrip.
Symptomen Mogelijke oorzaken
Kleine witte stipjes op de schubben en de vinnen Ichthyo (witte stip)
Peperstip (goudstof) Fluweelziekte
Vissen happen naar lucht aan het wateroppervlak Waterkwaliteit, aantasting van de kieuwen door parasieten
Overmatige slijmvorming, melkachtige of grijzige verkleuring van de huid Waterkwaliteit, Costia-ziekte
Slijm druppelt van de kieuwen Waterkwaliteit, aantasting van de kieuwen door parasieten
Vissen schuren tegen voorwerpen aan Waterkwaliteit, aantasting van de huid door parasieten
Troebele ogen Waterkwaliteit, verwondingen, bacteriële infectie
Ontstekingen aan de kieuwen en de romp Waterkwaliteit, aantasting door bacteriën
Zweren Bacteriën
Wattenachtig beslag op de romp Schimmel
Donkere verkleuring/matheid Waterkwaliteit, eventueel aantasting door parasieten en bacteriële infectie
Snelle/onregelmatige ademhaling Waterkwaliteit, aantasting van de kieuwen door parasieten
Aangetaste bek en wattenachtig fluim op de kop Bekschimmel
Vorm van de bek Soorten voer Voedselopname
bovenstandig vlokken, crisps, sticks, gedroogd natuurvoer op het wateroppervlak
eindstandig vlokken, granulaat, gelvoer, crisps in het midden
onderstandig vlokken, granulaat, crisps, tabletten, wafers, gelvoer op de bodem
Voedingsstoffen Functie
Eiwitten Onmisbare bouwstenen voor de opbouw van weefsel en dus de groei.
Vetten Belangrijkste energiereserve en onmisbaar voor de vorming van lichaamscellen.
Vitamines Ondersteuning van het immuunsysteem en de stofwisseling.
Koolhydraten Hoofdleverancier van energie.
Voedingsvezels Bevordering van de spijsvertering.
Mineralen Bouwstoffen voor het skelet en de spieren, ter ondersteuning van alle lichaamsfuncties.

Garnalen houden van planten, vooral van de fijnbladerige soorten. Bij het inrichten van een garnalenaquarium mag je je als aquariumhouder dan ook lekker uitsloven: veel planten zijn in dit geval een must. De planten hoeven, afhankelijk van de soort, niet per se op de gebruikelijk wijze geplant te worden. Je kunt ze ook op stronken of op stenen plaatsen. Dat zorgt voor een zeer natuurlijke uitstraling. Nano-aquariumhouders hebben zich er helemaal op toegelegd de leefomgeving voor hun dieren zo aantrekkelijk mogelijk te maken en de dieren in die omgeving te observeren.

Red Fire-garnalen kunnen probleemloos door beginnende aquariumhouders worden gehouden. Wel is het verstandig om je voor de aanschaf te laten adviseren. Andere garnalensoorten daarentegen - die speciaal gekweekt zijn, iets meer kosten en voor ingewikkelde nakweekprogramma's in aanmerking komen - zijn wellicht interessanter voor doorgewinterde aquariumhouders.

Tip: alle garnalen hebben soortgenoten nodig om gelukkig te zijn. Begin daarom met minimaal tien exemplaren. Deze relatief kleine, robuuste diertjes hebben niet veel ruimte nodig. Ze worden dan ook graag gekozen voor kleine nano-aquariums.

Naast garnalen hebben ook kreeften in de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen bij aquariumhouders. De oranje dwergrivierkreeft is het sterkst vertegenwoordigd. Dankzij hun rustige aard en de geringe grootte kunnen deze en andere soorten zowel in grote gezelschapsaquariums, als in kleine nano-aquariums worden gehouden. Ook dwerggarnalen worden als ideale medebewoners beschouwd. Bij een watertemperatuur tussen 10 en 25 °C zullen ze zich in beide aquariums thuis voelen.

Voor de voeding van kreeften geldt, net als voor de voeding van de meeste vissen, dat deze vooral gevarieerd moet zijn. Naast vriesvoer van verschillende muggenlarven en droogvoer op plantaardige basis, eten kreeften ook groente als komkommer of tomaat.

Pas op voor kannibalisme! Zorg dat je niet teveel exemplaren van dezelfde soort in een aquarium zet. In het slechtste geval eet hij zijn soortgenoten op. In een aquarium met een inhoud van 60 liter zijn zes kreeften precies genoeg.

Kreeften houden van gedempt licht. Het licht in het kreeftenaquarium moet daarom net voldoende zijn voor de planten, niet meer. En natuurlijk moet je zelf de diertjes ook nog kunnen zien. Aangezien kreeften erg nieuwsgierig zijn en graag hun omgeving verkennen, moet je het aquarium in ieder geval goed afdekken. Ze kunnen weliswaar niet tegen de gladde wanden van de bak opklimmen, maar ze kunnen wel luchtslangen en dergelijke als brug gebruiken.

Wie slakken in een aquarium houdt, zal merken hoe nuttig en hoe belangrijk ze zijn voor een natuurlijk evenwicht.

De meeste van deze weekdieren zijn opruimers. Een posthorenslak is bijvoorbeeld in staat binnen enkele dagen de algen op de ruiten van een nano-aquarium te verwijderen. Het diertje zal alleen niet lang alleen blijven. Het is tweeslachtig en kan zich zonder partner vermenigvuldigen.

Ook de geweislak met zijn ietwat bizarre uiterlijk lijkt onvermoeibaar als het gaat om het schoonmaken van de ruiten en de inrichting. In een nano-aquarium is dit beestje een aantrekkelijk hulpje.

Eveneens een graag geziene gast in nano-aquariums is de zebra-renslak. Deze slak met zijn interessante gestreepte huisje lust graag plantenresten en algen, maar eet liever geen gezonde planten.

naar boven