Vissen als huisdieren voor kinderen
Wat is nou het beste huisdier voor je kind? Vissen zijn een goed idee! Misschien zelfs gecombineerd met slakken en garnalen. Daarnaast is een aquarium in je huis een extra stukje decoratie en gezelligheid.
De voordelen van vissen als huisdieren voor kinderen:
- Vissen maken, in tegenstelling tot andere dieren, geen rommel in je huis.
- Ook eventuele allergieën voor huisdieren spelen bij vissen geen rol.
- Je hoeft niet naar buiten om ze uit te laten.
- De aanschafkosten voor aquariumvissen zijn laag in vergelijking met andere dieren. Ook de onderhoudskosten voor voer en stroom vallen reuze mee.
- Je kunt vissen – bijvoorbeeld dankzij een schakelklok of voerautomaat – in het weekend alleen laten. Of bij een goede voorbereiding ook weleens wat langer.
- De hoeveelheid werk voor een aquarium van 54 liter ligt per week rond de 30 minuten tot 1 uur, zoals onder andere voor het verversen van het water. Dagelijks komen daar een paar minuten bij voor het controleren en voeren van de aquariumvissen.
Net zoals bij andere huisdieren, leert je kind bij een aquarium met vissen verantwoordelijkheid te nemen voor andere levende wezens.
Vanaf ongeveer 10 jaar oud, kan je kind al veel taken met betrekking tot het aquarium zelf op zich nemen.
Afhankelijk van de leeftijd van je kind, moet je klaar staan om op elk moment mee te helpen. Vragen beantwoorden, helpen bij het verversen van het water... Er is altijd wat te doen! En je kind kan misschien niet elke taak aan zonder jouw hulp.
Waar moet je het aquarium plaatsen?
Of het aquarium nu voor kinderen of voor volwassenen is, je moet met een aantal dingen rekening houden:
- Plaats een aquarium niet naast een verwarming of vlak naast een raam.
- Er moeten stopcontacten in de buurt van het aquarium zijn, voor de aquariumtechniek. Denk aan aquariumfilters, verlichting, pomp en eventuele verwarming.
- Voor het verversen van het water is een wastafel of bad in de buurt enorm handig.
- Zorg dat je aquarium stevig staat. Want een aquarium met water, decoraties en vissen weegt aardig wat!
Aquarium in de kinderkamer
Denk je erover na om een aquarium in de kinderkamer te plaatsen, houd dan rekening met de volgende dingen:
- Zet het aquarium niet te hoog. Je kind moet de vissen goed kunnen bekijken en het voeren moet niet te moeilijk worden.
- Zorg dat het aquarium in de kinderkamer niet kan omvallen.
- Zet het aquarium niet in het loopgebied van de kamer. Zoek een rustig plekje, want de vissen kunnen schrikken van harde geluiden en spelende kinderen.
Welk aquarium voor kinderen?
Denk je aan een aquarium in de kinderkamer, dan denk je al snel aan een kleine vissenkom. Maar dat is niet zo'n goed idee.
Hoe groter het aquarium, hoe eenvoudiger het verzorgen en onderhouden zal zijn voor je kind.
De waterwaarden in grotere aquariums zijn stabieler. Start met een aquarium met een inhoud van minimaal 54 liter. Dat is de minimale grootte als jij en je kind vissen willen houden. Bepaalde vissoorten hebben meer ruimte nodig: sluierstaarten hebben een inhoud van minimaal 240 liter nodig!
Aquarium sets zijn ideaal voor beginners en kinderen. Naast de aquariumbak zelf, heb je ook meteen de techniek bij de hand. Makkelijker kan het bijna niet!
Aquarium inrichten
Als het aquarium bij jou in huis staat, kun je beginnen met inrichten. Let op dat je het aquarium speciaal inricht voor zijn bewoners. Vergeet ook de aquariumplanten niet! Daarnaast zijn er aquariumdecoraties die speciaal voor kinderen gemaakt zijn. Dat maakt het aquarium nog leuker voor de kinderen en brengt veel plezier in de kinderkamer!
Inloopfase
Als alles klaar is, kunnen jij en je kind het water in het aquarium laten lopen en de techniek inschakelen. Dan volgt er een zogenaamde inloopfase. In deze tijd worden de waterwaarden gestabiliseerd.
Pas als de waterwaarden stabiel zijn, kunnen jij en je kind aan de slag gaan: de vissen ophalen en in het aquarium doen.
Welke vissen zijn leuk voor kinderen?
Is de inloopfase voorbij? Dan kan je kind de eerste vissen in het aquarium doen. Een spannend en leuk moment voor de kinderen! Let er bij de keuze van de vissen op dat ze geschikt zijn voor kinderen, dus niet te hoge eisen stellen aan omgeving en verzorging.
Deze vissen zijn geschikt voor het aquarium voor kinderen:
- guppies,
- platy's,
- molly's,
- gevlekte pantsermeervallen,
- karperzalmen.
Kijk samen met je kind naar de verschillende vissoorten en hun behoeften. Welke soort past het beste bij jullie? Hoe veel vissen je in je aquarium kunt doen, ligt aan het soort vis en de grootte van de bak. Laat je adviseren bij onze Dierenafdeling! Of plan een online adviesgesprek.
Als de vissen in het aquarium zijn, blijf je er in de eerste paar dagen bij terwijl je kind ze voert.
Te veel visvoer kan namelijk problemen veroorzaken met de waterwaarden. Daarom is het belangrijk dat je er in het begin bij blijft.
Hoe kunnen kinderen het aquarium onderhouden?
Super leuk, die vissen. Om naar te kijken en ze te voeren. Maar met het onderhouden van een aquarium komt wel meer bij kijken!
Er zullen taken bij zijn die je kind minder leuk vindt. Zoals het verversen van het water, dat iedere 1 à 2 weken gedaan moet worden. Wees bereid om je kind (afhankelijk van de leeftijd en hoeveel het kan) bij dergelijke taken te helpen. Deze taken zijn namelijk van belang voor het welzijn van de vissen.
Ondersteun je kind, vooral aan het begin, ook met de techniek. Een schakelklok voor de verlichting zorgt ervoor dat je kind de verlichting niet zelf aan en uit hoeft te zetten. Dat maakt het al een stuk gemakkelijker voor je kind (en ook voor jou!).
Let op met kleine kinderen
Kleine kinderen vinden aquariums vaak erg fascinerend. Laat kleine kinderen nooit zonder toezicht bij een aquarium. Een afdekking, zoals een deksel, voor het aquarium is een goede oplossing.