Losgaan met je eigen creatie om een fascinerende onderwaterwereld te creëren met planten en objecten is voor velen een ware sport! Het decoreren van je aquarium kan een van de leukste onderdelen zijn. Een mooi ingericht aquarium is namelijk een echte blikvanger. Niet alleen de aquariumbewoners, maar ook de waterplanten zorgen voor het fraaie plaatje.
Verschillende aquariumplanten
Het nemen van planten is een belangrijk onderdeel van je onderwaterwereld. De planten produceren zuurstof en dat is voor de vissen van levensbelang. Daarnaast onttrekken de waterplanten overtollige voedingsstoffen aan het water die via het voer in het water terecht zijn gekomen. Kortom: een goede reden om je te verdiepen in het groen!
Wanneer je onderwaterplanten gaat toevoegen aan je bak, kan je kiezen uit kunstplanten en echte planten. We leggen jou de voordelen uit.
- Kunstwaterplanten:
Kunstmatige waterplanten zijn in tal van vormen en kleuren verkrijgbaar. Ze zijn van robuust en 'onderhoudsvrij' materiaal, bijvoorbeeld van zijde of plastic. Als jij bijvoorbeeld goudvissen houdt, zijn kunstmatige planten ideaal, want goudvissen eten echte planten binnen de kortste keren op. - Echte aquariumplanten:
Echt planten zijn goed voor de instandhouding van het ecologische evenwicht. Ze absorberen stoffen als ammoniak, nitriet en fosfaat en ondersteunen zo het filterproces. Bovendien produceren natuurlijke waterplanten zuurstof en nemen ze kooldioxide op. En daar heeft het hele aquarium, inclusief de nuttige bacteriën, baat bij.
Kies de juiste plant
Om er zeker van te zijn dat je de juiste planten kiest voor je aquarium, is het handig om je je vooraf te laten adviseren. Het is belangrijk dat je weet of de planten van jouw keuze passen bij de temperatuur en de hardheidsgraad van het water in jouw aquarium. Daarnaast moeten ze natuurlijk ook geschikt zijn voor de vissen die in jouw aquarium wonen.
Planten in het aquarium zetten
Om te zorgen dat je planten stabiel in het water blijven staan en goed tot hun recht komen, hebben wij wat handige tips voor je klaarstaan.
- Verwijder, indien nodig, plantsubstraat van de wortels en kort de wortels met een schaar ongeveer een kwart in, voordat je de planten in het aquarium zet.
- Plaats aquariumplanten in groepen, niet apart.
- Zet op de achtergrond snelgroeiende waterplanten (bijv. waterwaaiers). Druk daarbij de wortels in het bodemsubstraat en verzwaar met kiezelstenen.
- Zet in het middelste deel van het aquarium in de breedte groeiende planten (bijv. de Amazone-zwaardplant).
- Lage planten op de voorgrond (bijv. dwergspeerblad) maken het plaatje compleet. Ook planten die op hout en stenen wortelen doen het goed op de voorgrond. Bevestig ze met nylondraad aan de stenen of stronken in het aquarium.
Heeft mijn aquariumplant voedingsstoffen nodig?
Ja, ook waterplanten hebben voedingsstoffen nodig. Daarom is het raadzaam om vloeibare meststoffen aan het water toe te voegen. Hierdoor krijgen je planten extra voeding, wat nodig is om de groei te ondersteunen. Wil je jouw planten van een flinke boost voorzien? Dan is CO2-bemesting de uitkomst. CO2 zit namelijk te weinig in het kraanwater en daarbij voorkomt een goede CO2-balans ook algengroei.
Algen bestrijden
Op een natuurlijke manier algen bestrijden? Voeg snelgroeiende planten, zoals de Canadese of donkergroene waterpest, toe aan je aquarium. Deze planten nemen nitraten en fosfaten op en voorkomen zo overmatige algengroei.
Let op: vraag na of deze planten geschikt zijn voor jouw type vissen en andere beesten.
Je aquarium decoreren
Je aquarium kan je op vele manieren inrichten met uiteenlopende decoratieve elementen. Niet alleen planten zorgen voor de juiste basis, ook achterwanden en decoratiefiguren zijn van toegevoegde waarde.
Waarom gebruik maken van een achterwand?
Een achterwand kan een effectieve optische aanvulling op je aquarium vormen, met een enorm effect op de totale uitstraling ervan. En een fotoachterwand is ook nog eens handig: erachter kun je namelijk minder fraaie kabels, bedrading, TL-buizen en dergelijke wegwerken.
Waarom gebruik maken van decoratieve elementen?
Door het plaatsen van elementen, creëer je extra schuilplaatsen voor je vissen. Voordat je je aquarium vol zet met allerlei decoratie-elementen, moet het op zijn vaste plaats staan en moet de binnenkant schoon en droog zijn. Zet eerst zware elementen (bijvoorbeeld rotsen, hout, stenen) in het aquarium, vul grind bij en breng tenslotte, indien gewenst, de fotoachterwand aan.
Tip: zet rotsen niet te dicht bij het glas!
Let op
Was alle decoratie-elementen zorgvuldig af voordat je ze in het aquarium zet en gebruik nooit kalkhoudend zand als decoratie. Ook voorwerpen met een verflaag die kan afbladeren, mag je niet gebruiken.