Soorten kattenluiken
Is je kat ein-de-lijk aan zelfstandigheid toe? Good for you! Een kattenluik is ervoor gemaakt om het leven van jou én je kat een stukje makkelijker te maken. Ofwel: geen poespas meer met de deur!
Kattenluiken zijn er in verschillende soorten. Zo heb je ze met óf zonder beveiligingssysteem. Beveiligingssystemen herkennen jouw kat en zullen alleen die binnen laten. Afhankelijk van het type beveiligingssysteem wordt je kat bijvoorbeeld herkend door de microchip. Ideaal als je geen ongewenst bezoek van de kat (of hond) van de buren wilt!
Hoe de herkenning van de kat werkt is bij ieder systeem anders. Dit zijn de verschillende manieren:
- Magneetherkenning: wees voorzichtig als de buurman ook magneetluiken voor zijn kat heeft. Ze werken namelijk onderling ook!
- Infraroodherkenning: infraroodherkenning met verschillende golven zorgt ervoor dat niemand in de directe omgeving dezelfde golflengte gebruikt.
- Chipherkenning: het kattenluik leest alle standaard kattenchips (je weet wel, die voor de identificatie van dieren worden gebruikt), maar het leest ook hangertjes aan halsbanden.
Tip: gebruik een veiligheidshalsband
Gebruik alleen een hangertje in combinatie met een veiligheidshalsband. Katten kunnen bij het spelen in de tuin gemakkelijk verstrikt raken in takken of scherpe voorwerpen. Zo kunnen ze ernstige verwondingen oplopen. Een veiligheidshalsband laat automatisch los wanneer er veel druk op wordt uitgeoefend.
Sommige kattenluiken hebben een timerfunctie waarmee je kunt bepalen op welk moment je kat naar binnen en buiten kan. Andere kattenluikjes met tweepadscanners kunnen onderscheid maken tussen een vreemde kat en je eigen kat. Ze laten dus alleen geselecteerde katten naar binnen.
Als je een echte 'smartgoeroe' bent, dan mag het slimme kattenluik zeker niet ontbreken. Het slimme kattenluik is via een
Dit zijn de voordelen van een slim kattenluikje:
- Flexibele bediening van het kattenluik wanneer je zelf niet thuis bent.
- Ontvang pushberichten wanneer je kat het huis binnenkomt of verlaat.
- Overzicht van het gedrag en het welzijn van je kat.
- Activiteitenregistratie met duidelijke grafieken.
- Andere mogelijkheden zijn individueel in te stellen.
Kattenluik plaatsen
Een kattenluik: hoe plaats ik dit het beste? De meeste kattenluiken kunnen worden geplaatst in ramen,
En wist je dat sommige kattenluiken isolerende eigenschappen hebben? Bij slecht weer is dit zeker een voordeel ten opzichte van de gewone kattenluiken. Nog meer weten over het dichten van gaten en kieren? Bekijk alles over
Een kattenluik zorgt ook voor een zwakke plek in de
- Plaats het kattenluik liever niet in een deur of raam dat rechtstreeks naar een verwarmde ruimte leidt.
- Een kattenluik past perfect in bijvoorbeeld een kelderdeur of een garagedeur.
- Zorg er in ieder geval voor dat het kattenluik op een beschutte plaats zit waar het tegen weer en wind wordt beschermd.
- De inbouw van een kattenluik in een raam of
is moeilijk. Schakel hiervoor de hulp van een glaszetter in. Meestal zul je hiervoor een nieuw glaspaneel nodig hebben. Let op: indien het kattenluik niet goed in een glazen deur wordt ingebouwd, gaan de - Veiligheidsglas is niet geschikt voor de inbouw van een kattenluik.
- Plaats je het kattenluik in een kunststof deur? Dan zijn hier speciale kattenluiken voor. Meestal is de montage hierbij hetzelfde als de hierboven genoemde methodes. Zorg hierbij wel voor een goede zaag.
Kattenluik in een huurwoning plaatsen
Woon je in een huurhuis? Dan heb je toestemming van je huurbaas nodig voordat je een kattenluik plaatst. Dit is omdat het kattenluik gezien wordt als een verbouwing. Als je verhuist moet je de wijziging ook weer terugdraaien. Vaak houdt dit in dat er een nieuwe deur geplaatst moet worden.
Kattenluik inbouwen
Het hangt er natuurlijk vanaf of je het kattenluik inbouwt in een houten, metalen of glazen deur, of zelfs in een muur. Afhankelijk van het materiaal, zijn er verschillen in de plaatsing. Vaak vind je gedetailleerde informatie in de handleiding die bij je kattenluik zit, zodat je op elke situatie voorbereid bent.
Voorbereiding
Bij kattenluiken met bijvoorbeeld microchipherkenning, is het handig om de chip toe te voegen aan het systeem voordat je het kattenluik plaatst.
- Stap 1 - Markeer eerst de juiste plek voor het kattenluik op je deur. Je kunt daarvoor het kader van het kattenluik met dubbelzijdig plakband op de juiste plaats bevestigen. Hierna teken je eenvoudig de binnenrand met een potlood na. Sommige fabrikanten leveren bij het kattenluik ook een mal die je kunt gebruiken.
- Stap 2 - Boor gaten in de hoeken en zaag de opening van het kattenluik uit met een
. - Stap 3 - Controleer of het kattenluik door de gemaakte opening past. Check dit van binnen en van buiten.
- Stap 4 - Past het? Markeer dan de boorgaten en controleer de lengte van de
. Als alles past kun je het kattenluik weer weghalen. - Stap 5 - Boor de gaten voor de schroeven.
- Stap 6 - Zet het kattenluik er weer in en schroef alles dicht.
- Stap 7 - Laat je kat wennen.
Inbraak via het kattenluik
Om ervoor te zorgen dat het kattenluik inbrekers niet te makkelijk maakt, plaats je het luik zo ver mogelijk van deur- en raamgrepen. Let erop dat de deur waarin het kattenluik zich bevindt, is afgesloten wanneer je niet thuis bent.
Kattentrap bouwen
Tips om de kat door het kattenluik te laten gaan
Wie een kat heeft, weet als geen ander dat ze erg eigenwijs kunnen zijn. Heb je ál die tijd gestoken in het plaatsen van een kattenluik, haalt je kat z'n snuit ervoor op... Hiervoor hebben we wat tips op een rij gezet.
- Houd het kattenluik eerst zelf voor de kat open. Hij zal namelijk niet snappen dat hij buiten terecht komt, als hij dat nog nooit gedaan heeft!
- Lok de kat met zijn of haar favoriete
. Hierdoor verplaats je de focus naar het speeltje en zal hij minder bezig zijn met het nog onbekende kattenluik. - Helpt dit nog niet? Lok de kat dan met een
. Het beste laat je hem eerst snuffelen aan het kattensnoepje. Daarna kun je hem door het luikje gooien. Dikke kans dat jouw kat zijn grenzen hiervoor wel wilt verleggen.
Het allerbelangrijkste is dat je geduld hebt. Laat de kat uitgebreid wennen aan zijn nieuwe entree en herhaal de tips een aantal keer.