Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie op 21-11-24 om 09:40 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Meestal wordt het toepassen van een folie vergeten als er geïsoleerd wordt. Dat is zonde! Want isoleren zonder folie is eigenlijk zinloos. Dit komt doordat wij als mens binnen altijd erg veel vocht produceren door te douchen, koken, wassen etc. maar ook door regenwater in de kruipruimte. Met het toepassen van de juiste folies wordt voorkomen dat het vocht in de isolatie kan komen. Het gevolg van vochtige isolatie is dat de isolatie zijn isolatiewaarde verliest. Hierdoor verliest de isolatie binnen korte tijd zijn werking en daalt de isolatiewaarde drastisch. Dat voorkom je met de juiste folie die ervoor zorgt dat de isolatie zijn werking behoudt.

Bij HORNBACH hebben we een ruim assortiment isolatiefolie voor elke toepassing. Met dampremmende en dampdichte isolatiefolies voor de binnenzijde en damp-open voor de buitenzijde. De isolatiefolie zorgt dat er geen damp en condens de constructie in komt terwijl het vocht wel naar de buitenkant uitgeademd kan worden.

Voor het dak, de vloer of de wand, voor elke toepassing bestaat er een folie. Lees per type folie de gebruiksmogelijkheden en de voordelen om de juiste folie voor jouw situatie te gebruiken. Dat is belangrijk want met de juiste folie bescherm je jouw constructie tegen vocht en condens. Daardoor behoudt het isolatiemateriaal zijn isolatiewaarde.

Dampremmend folie toepassing | HORNBACH

Een dampremmende folie gebruik je aan de binnenzijde van een constructie, ook wel de warme kant genoemd. Bijvoorbeeld een wand of dak in ruimtes als een woonkamer, slaapkamer en kantoor (klimaatklasse 2 + 3).

Hiermee voorkom je het binnendringen en condenseren van vocht in de isolatie. Waardoor schimmelvorming, ongedierte en houtrot geen kans krijgen. Ook voorkomt de folie dampspanning wanneer er binnen een hogere luchtvochtigheid en temperatuur is dan buiten.

Wil je de folie toepassen in een ruimte met een hogere luchtvochtigheid zoals de badkamer, binnenzwembad, sauna of industriële keuken (klimaatklasse 4)? Gebruik dan dampdichte folie, daarover hieronder meer!

Dampdichte folie toepassing | HORNBACH

Een dampdichte folie wordt toegepast in een geïsoleerd gebouw waarbij er een hoge luchtvochtigheid is. De hoge luchtvochtigheid ontstaat door een sterk temperatuurverschil tussen de warme kant binnen en de koude kant buiten.

Door dampdichte folie met een hoge barrière (Sd-waarde) toe te passen wordt voorkomen dat de damp naar buiten gaat. Zo wordt de isolatie beschermt tegen vocht waardoor de isolatie zijn isolatiewaarde niet verliest.

Dampdichte folie en dampremmende folie worden vaak verward met elkaar omdat de eigenschappen op elkaar lijken. Alleen is er een wel degelijk verschil! Dampdichte folie pas je namelijk toe in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid (klimaatklasse 4). En dampremmende folie pas je toe in ruimtes met een lage luchtvochtigheid (klimaatklasse 2 + 3).

Damp open folie toepassing | HORNBACH

Een dampopen folie wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat vocht naar buiten toe afgevoerd kan worden zonder dat de constructie nat wordt. Bijvoorbeeld vocht dat tijdens de opbouw in de constructie terecht is gekomen. De folie heeft ook een werende werking tegen regen en sneeuw.

Dampopen folie gebruik je aan de buitenzijde van de gevel en het dak (ook wel de koude zijde genoemd). De folie pas je toe achter de gevelbekleding of dakbedekking. Heb je open-gevelbekleding? Gebruik dan de UV-bestendige folie die een zwarte kleur heeft, hierdoor zie je de blauwe folie niet.

UV bestendig folie toepassing | HORNBACH

Een UV-bestendige folie heeft dezelfde werking als een damp-open folie en zorgt er voor dat vocht van binnenuit afgevoerd kan worden zonder dat de constructie nat wordt.

Het voordeel van UV-bestendig folie is dat deze tegen een langdurige blootstelling van UV-straling kan en waterdicht blijft. De normale damp-open folie zal na een langdurige blootstelling aan UV-straling zijn toepassing verliezen.

UV-bestendige folie gebruik je ook aan de buitenzijde van gevel en daken. De folie pas je toe bij open gevelbekleding of slecht sluitende dakpannen waar de folie in aanraking komt met UV-straling. Doordat de folie zwart is zal het nooit opvallen dat er folie achter de gevelbekleding of dakbedekking zit.

Klimaatfolie toepassing | HORNBACH

Een klimaatfolie is een unieke folie met een dubbele functie: damp-open in de zomer en dampremmend in de winter! De klimaatfolie past de dampweerstand aan, aan de hoeveelheid vocht waar de folie aan blootgesteld wordt.

Klimaatfolie is fijn omdat er normaal gesproken een risico van condensatie ontstaat wanneer het aan de koude zijde of in de isolatie niet voldoende kan ademen. Dit gebeurt bij deze folie niet omdat het in de winter een dampremmende functie heeft. En als er in de zomer vocht tussen de folie en de constructie zit zal de folie de damp afgeven aan de ruimte.

Klimaatfolie is uitermate geschikt voor constructies met een dampdichte afsluiting zoals een plat dak. Maar ook wanneer er bij renovaties niet zeker is welke soort isolatie in het verleden is toegepast. Door de klimaatfolie ben je er altijd zeker van dat het vocht in de ruimte en constructie gereguleerd wordt.

Deze folie gebruik je aan de binnenzijde van platte daken en wanden (ook wel de warme zijde). In ruimtes als de woonkamer en slaapkamer (met klimaatklasse 2 + 3). Deze folie is niet geschikt voor vochtige ruimtes zoals een badkamer of sauna.

Hoe isolatiefolie aangebracht moet worden verschilt per type folie. Lees daarom altijd de verwerkingsinstructies van het specifieke product.

In het algemeen worden isolatiefolies aangebracht met het behulp van nieten op de achterliggende constructie. Hierbij is het belangrijk om altijd een overlap van minimaal 15 cm te hanteren bij verticale en horizontale overlappen.

Daarna is het belangrijk om de naden, overlappen en nieten luchtdicht af te dichten met de juiste tape die bij de isolatiefolie hoort.

naar boven