De verbranding is het grootste verschil tussen houtskool en briketten. Houtskool brandt sneller, bereikt hogere temperaturen en zorgt voor meer vlammen. Houtskool is ideaal voor een open barbecue en als je jouw gasten gelijk van dienst wil zijn. Briketten hebben langer de tijd nodig om op temperatuur te komen, maar gaan daardoor langer mee. Voor barbecues met een deksel worden briketten aanbevolen. Daarnaast zijn briketten perfect voor gerechten met een langere bereidingstijd, zoals een Ribeye.
Direct naar:
Alles over houtskool
Acacia houtskool wordt in Zuid-Afrika geproduceerd uit afvalhout van de Acacia, ook wel bekend als de Black Wattle boom. Deze soort houtskool is harder dan beuken houtskool en brandt daardoor langer. Ook kan deze soort een hoge temperatuur bereiken.
Een veelzijdige houtskool dus! Geschikt voor een korte BBQ sessie, maar ook voor het bakken van pizza's op hoog vuur. En of je nou een low of slow sessie wil voor een goed stuk vlees, beiden is mogelijk. Het is dan ook niet voor niets de meest gebruikte soort houtskool thuis, maar ook professioneel.
Kenmerken Black Wattle houtskool:
- Voor veel toepassingen geschikt;
- Gemakkelijk aan te steken;
- Geeft een licht rokerige tot neutrale smaak af.

Een mix van houtskool bestaat vaak uit eikenhout, beukenhout en berkenhout. Houtskool gemaakt van één houtsoort wordt vaak gezien als het ideale product voor een constante temperatuur, toch heeft een mix ook voordelen. Zo steekt het zachtere houtskool in een mix bijvoorbeeld het hardere houtskool aan. Wat resulteert in een langdurige brandtijd. Een goede mix van houtskool biedt veelzijdigheid voor jouw BBQ behoeften. Ideaal voor een snelle BBQ, maar ook voor low en slow sessies tot wel 12 uur.
Kenmerken mix van houtskolen:
- Gemakkelijk aan te steken;
- Gemiddelde brandduur;
- Kan soms relatief veel gruis bevatten;
- Geeft een beetje een rokerige smaak aan vlees.
Let op!
In goedkopere houtskool zitten vaak gemixte houtsoorten van kleine reststukken om de kosten laag te houden. Deze houtskool brandt snel op en laat veel as achter.
Alles over briketten
Briketten staan bekend om hun constante temperatuur en lange brandduur. Maar waarom geven BBQ liefhebbers dan toch vaak de voorkeur aan houtskool? Nou, goedkopere briketten worden vaak gemaakt van samengedrukt houtskoolgruis dat samen gehouden wordt door chemische bindmiddelen. En daarnaast is het temperatuurbereik van briketten beperkt.
Geef je toch de voorkeur aan briketten? Dan zijn kokosbriketten een uitstekende keuze. Deze worden zoals de naam al zegt gemaakt van kokosnoten. Deze briketten branden schoner, bereiken een hogere temperatuur en laten minder as achter.
Kun je houtskool en briketten combineren?
Het is zeker mogelijk om houtskool en briketten te combineren, dit biedt ook enkele voordelen. Houtskool brandt sneller en kan zorgen dat de briketten sneller op temperatuur komen. Daarna zorgen de briketten weer voor een stabielere en landurigere warmtebron.
Alles voor de perfecte BBQ!
Houtsnippers toevoegen voor smaakstoffen
Houtsnippers zijn een perfecte manier om extra smaak toe te voegen aan je gerechten tijdens de BBQ. Je voegt de houtsnippers aan je houtskool of briketten toe. Zo onstaat er een heerlijke rook smaak, in smaken zoals whiskey, hickory, appel, beef of kers. Houtsnippers zijn vooral populair bij low en slow BBQ'en, waarbij gerechten langzaam garen op een lage temperatuur. Dit geeft de rook de tijd om diep in het voedsel te trekken en een intense smaak te ontwikkelen.