Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie op 13-11-24 om 08:04 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Een mobiele airco koelt de lucht met koelmiddel en een warmtepomp. Koelvloeistof haalt de warmte uit de lucht en de koele lucht die overblijft wordt vervolgens de kamer in geblazen. De warme lucht die uit de lucht getrokken wordt, gaat via een afvoerslang naar buiten.

Mobiele airco’s werken trouwens ook als luchtontvochtiger. Koude lucht bevat namelijk minder waterdamp dan warme lucht. Het condenswater wat overblijft door het onttrekken van de warme lucht wordt opgevangen in de waterbak van de mobiele airco.

De wat duurdere mobiele airco's hebben vaak ook een optie om te verwarmen. In dat geval is een mobiele airco dus niet alleen handig op warme zomerdagen, maar is het ook in de winter een hele fijne oplossing.

Mobiele airco's l HORNBACH

Mobiele airco’s zijn makkelijk te verplaatsen én makkelijk te installeren. Je hoeft alleen maar een stekker in het stopcontact te steken en de juiste temperatuur in te stellen. Vervolgens hang je de slang uit het raam en je kunt genieten van verkoeling. Met installatiekosten voor een professional hoef je dus geen rekening te houden.

Naast al dat installatiegemak kun je een mobiele airco ook nog eens verplaatsen van de ene naar de andere ruimte. Dus zit je overdag in de keuken, ’s avonds in de woonkamer en ’s nachts in de slaapkamer? Pak de mobiele airco op en neem hem mee of rol hem verder. Daar is ie namelijk voor gemaakt.

Ook fijn: In vergelijking met vaste aircotoestellen liggen de kosten voor mobiele airco’s een stuk lager. Wanneer je dus niet van plan bent je airco heel vaak te gebruiken, kun je gewoon kiezen voor een voordelige, mobiele airco.

+ makkelijk te verplaatsen
+ eenvoudige installatie
+ goedkoop in aanschaf
+ opbergen waar en wanneer je wilt

Wel maakt zo’n mobiel exemplaar een hoop geluid en het koelvermogen is relatief laag. Heel duurzaam is een mobiele airco meestal ook niet; op het gebied van efficiëntie laten mobiele airco’s vaak wat punten liggen. Bij moderne toestellen is dit meestal overigens beter voor elkaar dan bij wat oudere modellen.

Voor een grote ruimte is een mobiele airco dus niet heel geschikt. Ook zijn mobiele airco’s doorgaans vrij zwaar, wat het verplaatsen van de ene verdieping naar de andere een aardige klus kan maken. Maar absoluut heel handig: Heb je een mobiele airco niet meer nodig? Dan schuif je hem gewoon de berging in. Zo, die staat voorlopig niet meer in de weg.

- geluidsoverlast kan hoog zijn
- laag koelvermogen
- zwaar

Een mobiele airco kun je heel makkelijk zelf ‘installeren’ maar je moet hem wel vlakbij een raam of schuifraam plaatsen.

Zorg vooral dat je de meegeleverde slang voor de luchtafvoer op de airco bevestigt en leidt de slang vervolgens via het raam naar buiten. Let op dat je de kier in het raam zo goed mogelijk afdicht. Dit kun je doen door een houten paneel op maat te zagen en daar een gat met de diameter van de uitlaatbuis in te maken. Klem het paneel vervolgens tussen het raam en steek de uitlaatslang door de voorziene opening. Zo wordt het verlies van warmte en kou via de kier beperkt.

Maak jouw mobiele airco in no time klaar voor gebruik. En dat in maar 5 stappen!

  1. Sluit de ramen en deuren van de te koelen/verwarmen ruimte.
  2. Bescherm de ruimte zoveel mogelijk tegen rechtstreeks invallend zonlicht en vermijd warmtebronnen in de kamer.
  3. Zet geen voorwerpen op de airco en controleer of de lucht aan- en afvoer niet geblokkeerd is.
  4. De meeste mobiele aircosystemen hebben een waterreservoir dat het koelvermogen vergroot. Vul dit reservoir (zoals voorgeschreven door de fabrikant) voor dat je de airco aanzet. Wanneer het reservoir leeg is (gemiddeld na zo’n 8 uur), kun je deze uiteraard bijvullen. Doe je dit niet, dan blijft de airco wel rondblazen, maar het apparaat werkt dan alleen met de lucht die zich al in de ruimte bevindt.
  5. Heb je alle bovenstaande dingen gedaan? Zet dan nu de airco aan volgens de gebruiksaanwijzing. Sommige modellen bedien je manueel, anderen met behulp van de afstandsbediening. De meeste airco’s zijn uitgerust met een timer en kun je dus programmeren, waardoor ze op gezette tijden (of vanaf bepaalde minimale of maximale temperaturen) aangaan.

Wanneer je jouw airco goed onderhoud, heb je er vanzelfsprekend langer plezier van. En met deze tips moet dat helemaal goed komen!

  • Zorg ervoor dat je het toestel zo nu en dan aan de buitenkant even schoonmaakt. Gebruik hiervoor een vochtige doek en trek vóór je begint de stekker uit het stopcontact.
  • Maak de stoffilter van je airco om de twee weken schoon met een stofzuiger. Zo raakt deze niet verstopt en kan hij dus op maximale capaciteit koelen.
  • En neem, wanneer je dan toch bezig bent, de reinigingsfilter ook meteen even mee.
  • Laat je airco elke 2 jaar bijvullen met koelvloeistof. Doe dit trouwens nooit zelf, maar laat dit door een partij doen die hierin gespecialiseerd is.

Ga je de airco opbergen? Wanneer je de mobiele airco opbergt en dus niet gebruikt, moet deze rechtop staan. Zet je hem op zijn kant, dan is er een grote kans dat het koelcircuit in de war raakt.

Een aircooler of luchtkoeler lijkt op een airco, maar is een heel ander product. Een luchtkoeler werkt namelijk niet met koelvloeistof, maar met koud water. De daadwerkelijke temperatuur in de ruimte zakt daardoor (bijna) niet. Alleen de gevoelstemperatuur zakt.

Door de waterdamp wordt de ruimte trouwens ook vochtig en daardoor functioneert een luchtkoeler meestal meteen ook als luchtbevochtiger. Wil je wel met een luchtkoeler werken, maar heb je liever niet dat de lucht in de ruimte vochtiger wordt? Zet dan tijdens het gebruik van je koeler een raam open.

In het geval van een luchtkoeler is het niet mogelijk om een gewenste temperatuur in te stellen. Vaak kun je hem wel harder of zachter zetten.

Mobiele airco

+ grote temperatuurverschillen (10 graden celsius) verlaagt je met gemak
+ bepaal zelf de gewenste temperatuur
+ reguleer het vochtgehalte
- kleine temperatuurverschillen (3 graden celsius) zijn lastig in te stellen

Luchtkoeler

+ kleine temperatuurverschillen (3 graden celsius) zijn zo ingesteld
- grote tempertuurverschillen (10 graden celsius) instellen is niet mogelijk
- niet zelf de gewenste temperatuur instellen
- niet het vochtgehalte reguleren

naar boven