Soorten warmwatervoorzieningen
We kunnen ons geen huishouden zonder warm water meer voorstellen. Maar welke warmwatervoorziening moet je kiezen voor je sanitair of keuken? En welke vermogens heb je nodig? Om daar achter te komen bekijken we vier soorten warmwatervoorzieningen (drie soorten boilers en een doorstroomverwarmer). We maken onderscheid tussen de volgende soorten:
Boilers en doorstroomverwarmers: wat zijn de verschillen?
Een boiler heeft een voorraadtank waarin continu water op de ingestelde temperatuur wordt bewaard. Afhankelijk van de grootte van deze tank, duurt het langer of korter voordat deze opgewarmd is tot de ingestelde temperatuur.
Een doorstroomverwarmer heeft geen voorraadtank en gaat pas verwarmen als er warm water gevraagd wordt. Een boiler heeft doorgaans een vermogen van 1500 - 2000 watt. Een doorstroomverwarmer heeft een veel groter vermogen, tot wel 24.000 watt. Dit is in Nederland niet altijd zomaar toe te passen zonder aanpassingen in de elektrische installatie. Doorstroomverwarmers hebben, net als geisers, in principe geen beperking in de warmwaterhoeveelheid.
Welke boiler of doorstroomverwarmer heb ik nodig?
Keukenboiler
- Snel en beperkt warm water.
- Aansluiten voor één tappunt (gootsteen/wastafel).
Wandboiler
- Grotere hoeveelheid warm water mogelijk.
- Geschikt voor een douche of bad.
Kokendwaterboiler
- Direct kokend water.
- Handig voor het koken, warme dranken, snelle snack (instant soep of noodles).
- Ook geschikt om als warmwatervoorziening te gebruiken.
Doorstroomverwarmer
- Geen beperking in warmwaterhoeveelheid.
- Verwarmt pas als er warm water gevraagd wordt.
- De kleine modellen (tot 5,5 kilowatt) zijn geschikt voor toepassing in de garage of bijkeuken.
- Het midden segment (tot 10 kilowatt) is geschikt voor de keuken.
- De grote modellen (tot 24 kilowatt) zijn in de badkamer (douche/bad) toe te passen.
Liever in één handomdraai kokend water?
Duurt ‘even water koken’ je eigenlijk te lang? Graag een opgeruimd aanrechtblad?
Breid je keuken dan uit met de Hotto kokendwaterkaan! Deze 3-in-1 kraan levert naast koud en warm water, óók kokend water.
In letterlijk één handomdraai haal je kokend water uit je eigen keukenkraan. Hoe fijn is dat! Handig voor een snelle pot thee, bij het bereiden van maaltijden, of voor een kruik of babyfles. Een kokendwaterkraan biedt je eindeloos gemak in de keuken en je bespaart zeeën van tijd.
Veelgestelde vragen
Elke gesloten boiler bouwt druk op zodra er water verwarmd wordt. Water zet uit als het opgewarmd wordt waardoor de druk in de tank oploopt. Zodra de druk hoger is dan 8 bar, loopt er een klein beetje water via de
Hard (kalkrijk) water is altijd een probleem zodra er water verwarmd wordt. Woon je in een gebied met hard water? Zorg dan dat je door middel van een systeem de waterhardheid terug kan dringen. Hier zijn goed betaalbare filters voor op de markt die, op de plek waar het water wordt gevraagd (point-of-use), toegepast kunnen worden.
Warmwaterapparaten bevatten geen onderdelen die door de gebruiker moeten of kunnen worden onderhouden. Er zijn wel twee onderdelen die door een professional periodiek gecontroleerd moet worden.
- Anode (bij boilers met staal geëmailleerde tank)
De magnesium anode beschermt de tank tegen corrosie. Dit is een kathodisch proces, waarbij de anode langzaam oplost. Daarom zul je de anode elke 2 jaar door een erkend installateur moeten laten controleren en indien nodig laten vervangen.
- Inlaatcombinatie (bij boilers)
Controleer de werking van de inlaatcombinatie door één keer per jaar aan de grote knop op de inlaatcombinatie te draaien. Er stroomt dan water uit. Hierna sluit je hem weer direct. Hiermee voorkom je dat de klep in de inlaatcombinatie vast gaat zitten. Controleer dan ook of de afvoer niet verstopt is. Is dit wel het geval? Ontstop dan de afvoer of laat dit doen.
Er zijn een aantal aandachtspunten die belangrijk zijn bij de aansluiting van een boiler.
- Voordat de boiler op het elektriciteitsnet wordt aangesloten is het belangrijk dat hij al met water is gevuld.
- Het is normaal dat bij opwarming een kleine hoeveelheid water uit de ontlastopening van de inlaatcombinatie in de trechter druppelt. Dit wordt veroorzaakt door de uitzetting van het water (circa 3% van het oorspronkelijke volume). Dit druppelen mag nooit verhinderd worden.
- Legionella preventie:
Gebruik je een langere periode geen warm water, omdat je bijvoorbeeld op vakantie bent geweest? Verwarm het water dan tot de maximale temperatuur en laat de leidingen gedurende 1 minuut in deze stand doorlopen. Gebruik verwarmd water niet om te drinken.
Er zijn geen belangrijke aandachtspunten bij het aansluiten van een kleine doorstroomverwarmer. Voor grotere doorstroomverwarmers dient het elektra gedeelte door een gekwalificeerd persoon uitgevoerd te worden.
Als richtlijn kun je aanhouden dat voor een douchebeurt ongeveer 70 liter warm water wordt verbruikt à 75 graden Celsius. Dit is afhankelijk van de douchekop (hoeveel liter water deze per minuut doorlaat) en de temperatuur van het warme water die gevraagd wordt (meestal 38 graden Celsius). Ook speelt de temperatuur van het koude water een rol. En uiteraard is de lengte van de douchebeurt allesbepalend. Voor de richtlijn gaan we uit van 8 minuten. Al deze voorwaarden meegenomen kun je met een boiler van 30 liter inhoud één keer douchen. Oftewel: geschikt voor een huishouden van één persoon. Voor huishoudens met 2 of 3 personen is 80 liter of 100 liter zeker aan te raden.
Voor het vullen van een bad is een 100 liter boiler nodig. Bedenk wel dat grote boilers een paar uur nodig hebben om het water in de tank weer volledig op temperatuur te brengen.
Aantal personen in huishouden | Wandboiler |
---|---|
1 | 30 liter |
2 - 3 | 50-80 liter |
3 - 4 | 100 liter |
Duurzaam omgaan met warm water? Ga voor een waterbesprarende douchekop
Anders dan bij een combi-ketel, doorstroomverwarmer of geiser is warm water uit een boiler niet onbeperkt beschikbaar. Wij adviseren dan ook altijd om een waterbesparende douchekop toe te passen om extra lang te kunnen genieten van het warme water.