Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
Je hebt deze informatie op 13-11-24 om 01:38 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Kweek gemakkelijk je eigen aardbeien! Ook als je geen tuin bezit kan je aan de slag. Aardbeien zijn namelijk ook goed te kweken op je balkon. Wanneer je zelf aardbeien verbouwt, weet je zeker dat dit biologisch gebeurd en de plantjes niet met pesticide belast. En dat is wel zo lekker! Verbouw zelf je aardbeien en maak de lekkerste jam, kwarktaart of verwerk ze in een salade. De opties zijn eindeloos en met deze smaakvolle zoetsappige vitaminebommen kom jij heerlijk het jaar door. Plan je project en ga van start!

Voordat je begint met planten, is het handig om te bepalen waar je de aardbeien in de grond gaat stoppen. Aardbeien geven een voorkeur aan een open, zonnige tot half-beschaduwde plek met een iets zandige kleigrond. Pas op met waterophoping, zorg ervoor dat het water goed kan weglopen.

Wil er zeker van zijn dat de grond optimaal is dan kan je de bodem verrijken met compost en speciale mest voor aardbeien en bessen. Deze grond van FloraSelf is speciaal voor de planten gemaakt en beschikt over de juiste voedingsstoffen. Een ideale voedingsbron voor je aardbeiplantjes!

Nu je weet aan welke eisen de perfecte locatie moet voldoen, kan je beginnen met het planten. Plaats de planten op een afstand van 25 tot 35 cm – bij een afstand tussen de rijen van 60 tot 80 cm in de grond. Zorg ervoor dat de wortels net onder de grond liggen. Eenmaal in de grond geef je ze veel water en dek je de bodem af met bodembedekkers zoals schors of cacaodoppen tegen uitdrogen en onkruiden.

Tip: Omdat de afstand tussen de aardbeienplanten in het begin erg groot is, kan je in het eerste jaar dit makkelijk combineren met groenteplanten. Geschikte soorten hiervoor zijn radijs, spinazie, uien en eenjarige specerijkruiden.

Aardbeien kweken in je tuin | HORNBACH

Tuinieren op je balkon hoeft niet veel ruimte in beslag te nemen of heel moeilijk te zijn. Met de juiste aardbeienplantjes, mest en compost, en een ruime plantenbak kan ook jij een goede oogst halen.

Let er op dat je een soort neemt dat het goed doet in potten of plantenbakken. Ook hebben ze voldoende ruimte nodig om te kunnen groeien. Een afstand van 25 cm is hiervoor voldoende. Zo weet je zeker dat je in het seizoen de lekkerste aardbeien kan plukken!

Tip: Om ervoor te zorgen dat het water zich niet ophoopt in de bak, is het handig om gaten te boren in de bodem. Dek het af met hydrokorrels en daarboven op de aarde. Dit zorgt voor een drainagelaag en voert het overtollige water af.

Aardbeien kweken op je balkon | HORNBACH

Nu je alle aardbeienplantjes in de grond hebt gezet, wil je straks daar natuurlijk letterlijk de vruchten van kunnen plukken. Met wat onderhoud en de nodige verzorging, kom je een heel eind! Wij hebben tips & tricks voor je klaar gezet.

  • Voeg om de twee weken 5 gram meststof aan een iets vochtige grond toe. Dit zorgt voor veel rode vruchten, een lust voor het oog!
  • Geef regelmatig water, maar niet te veel! Let er op dat je de bodem en niet de plantjes zelf water geeft. Vooral met direct zonlicht kan dit voor verbranding van de blaadjes zorgen.
  • Uitlopers kan je het beste afsnijden zodat de plant niet verzwakt. Dit verhoogt de opbrengst van de oogst.
  • Verwijder in het voorjaar de buitenste bladeren af zodra deze oud of afgestorven zijn.
  • Gebruik je een badkuip als plantenbak? Leg onderin een laag stro, dit beschermt de plantjes tegen vocht en voorkomt dat ze gaan schimmelen.
  • Bescherm de bloemen in het voorjaar met een vlies tegen vorst. Verwijder het vlies overdag, anders worden de bloemen niet bestoven.

Tip: Wil je ook volgend jaar weer profiteren van je aardbeienplanten? Bescherm ze tegen de kou! Dit doe je het beste door ze goed af te dekken met een speciale folie en de grond te voorzien van een laag mest of gehakselde stro voor extra voedingsstoffen.

Aardbeien kweken | overwinteren | HORNBACH

Vaak zie je in de supermarkt maar een soort aardbei liggen en dat terwijl er veel verschillende soorten aardbeienplanten bestaan. Benieuwd naar welke plant de meeste vruchten geeft of het zoetst is? Hieronder vind je het allemaal op een rijtje.

Soort Vrucht Tijd van oogsten Bijzonderheden
Ananas heel groot vroege soort witte vruchten, ananassmaak
Asia heel groot middelvroege soort rood vruchtvlees
Daroal heel groot vroege soort krachtige groei, prettige geur
Florence heel groot gemiddelde soort donkerrood, sterke smaak
Fontaine klein gemiddelde soort bloemen boven de bladeren
Herzle middelgroot middelvroege soort hartvormige vruchten
Honeoye middelgroot vroege soort grote opbrengst, gezonde groei
Klettertoni klein gemiddelde soort met rankondersteuning klimmend
Corona heel groot gemiddelde soort hoge opbrengst, heel zoet
Malwina middelgroot late soort rood vruchtvlees, aromatisch
Mara de Bois middelgroot maandaardbei vormt geen vertakkingen
Meraldo middelgroot middelvroege soort goed aroma, maandaardbei
Merosa middelgroot middelvroege soort goed aroma, maandaardbei, roze bloemen
Mieze Schindler klein middelvroege soort oude soort, bevruchtende soort Senga Sengiana
Ostara middelgroot middelvroege soort maandaardbei, aromatisch
Praline middelgroot middelvroege soort maandaardbei, aromatisch
Rimona heel groot middelvroege soort sappige, aromatische vruchten
Senga Sengiana middelgroot middelvroege soort gemakkelijk te plukken
Waldfee klein vroege soort bosaardbei, aromatisch
Weiße Fee klein vroege soort bosaardbei, aromatisch, witte vrucht
naar boven