Wat zijn aaltjes?
Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn microscopische kleine, wormachtige beestjes. Ze zitten van nature in de bodem. Ze zijn ontzettend effectief in het bestrijden van plagen als rouwvliegjes, slakken, mieren, rupsen, en ga zo maar door... Zet je de aaltjes op de juiste manier in? Dan ben je snel van je plaag af. Zo maak je gebruik van natuurlijke bestrijding waardoor je de natuur en het milieu niet belast.
Waarom natuurlijke vijanden gebruiken?
In de tuin of in huis hebben we zelf in de hand welke planten er wel of niet groeien. Zo beïnvloeden we de natuur, vaak onbewust. Op deze manier krijgen bepaalde plaagdieren de vrije hand. Zij planten zich vaak razendsnel voor en eten vervolgens van jouw prachtige planten en bloemen.
Misschien denk je dat je dit alleen op kan lossen met chemische middeltjes of speciale sprays. Maar niets is minder waar. Maak gebruik van de natuur door natuurlijke vijanden in te zetten als bestrijding. Zo blijven er geen schadelijke stoffen achter en laat je de natuurlijke vijanden voor jouw werken.
Hoe werken aaltjes?
Aaltjes zijn zo klein dat ze hun prooi binnen kunnen dringen. Vaak zijn dit larven of eitjes van de prooi. Deze worden vervolgens als voedselbron en broedkamer gebruikt, waar ze zich ontzettend snel vermenigvuldigen. Hierdoor gaat de prooi binnen een paar dagen dood. Door aaltjes te gebruiken bestrijd je plagen dus op een 100% natuurlijke en biologische manier. Aaltjes werken 24 uur per dag door waardoor je plant dus effectief wordt beschermd. Maak je overigens geen zorgen dat je na het inzetten van aaltjes met een aaltjesplaag blijft zitten. Is de plaag verholpen? Dan hebben ze niets te eten en sterven de aaltjes binnen een paar dagen uit.
Hoe gebruik ik aaltjes?
Het gebruik van aaltjes is heel gemakkelijk. Je mengt ze, afhankelijk van het plaaginsect, met water en giet ze bij de geïnfecteerde plant of spuit ze direct op de plant. Bestel je aaltjes? Dan ontvang je bij je bestelling ook een duidelijke handleiding. Aaltjes zijn te gebruiken in de bodem of als blad- en stamtoepassing. Zo ga je te werk:
Aaltjes gebruiken als bodemtoepassing
1. Meng alle aaltjes met 1 liter water, ongeacht de hoeveelheid aaltjes die je hebt.
2. Roer de aaltjes goed door het water, dit is nu het concentraat waar je mee aan de slag gaat.
3. Verdun het concentraat met het aantal vierkante meter dat je gaat besproeien. 100 liter water is goed voor 100 vierkante meter.
4. Giet het water met de aaltjes bij de planten waar je de plaag wilt bestrijden.
Aaltjes gebruiken als blad- en stamtoepassing
1. Meng alle aaltjes met 1 liter water, ongeacht de hoeveelheid aaltjes die je hebt.
2. Roer de aaltjes goed door het water heen, dit is nu het concentraat waar je mee aan de slag gaat.
3. Vul daarna de oplossing aan tot de hoeveelheid die je nodig hebt. Heb je aaltjes voor 10 vierkante meter gekocht? Vul deze dan nog aan met 1 liter. Voor 20 vierkante meter met 2 liter, enzovoorts. Verdeel het concentraat in verschillende etappes als je gieter te klein is.
4. Spray de mix over het blad, de stam of over de hele plant. Doe dit zo dicht mogelijk bij de plaag.
Waar zet ik aaltjes in?
Aaltjes zijn zowel voor plagen binnenshuis als buitenshuis in te zetten. Ze richten geen schade aan voor andere dieren, huisdieren of kinderen. Bestrijd plagen effectief in de moestuin, het gazon, de border of bij kamerplanten.
Wanneer zet ik de aaltjes in?
Het soort plaag, de omgevings- en de bodemtemperatuur bepalen of en wanneer je aaltjes inzet. Hieronder vind je de instructies voor het toepassen van de aaltjes per plaag. Weet je niet zeker met welke plaag je te maken hebt? Bekijk dan de afbeeldingen.
Handleiding
Wil je alles over het toepassen van aaltjes nog eens rustig doornemen? Bekijk hier de handleiding en lees hoe jij, met behulp van aaltjes, plagen op een natuurlijke manier kan bestrijden.
Tips
- Gebruik de natuurlijke vijanden niet in de volle zon, maar in de avond of op een bewolkte dag.
- Overdoseren kan niet. Twijfel je over de maat, dan is het beter te veel dan te weinig te gebruiken.
De verschillende plagen
Aaltjes tegen aardrupsen
De aardrups zorgt voor aangevreten planten die slecht groeien.
Wanneer aaltjes gebruiken?
De aaltjes tegen aardrupsen gebruik je wanneer de omgevingstemperatuur ten minste 10°C is. Aardrupsen zijn te bestrijden van eind april tot eind september.
Aaltjes tegen buxusmotten
Volgroeide rupsen zijn zo'n 4 centimeter en veroorzaken schade door bladeren aan elkaar te spinnen.
Wanneer aaltjes gebruiken?
Rond april/mei wordt de buxusmot actief en legt hij zijn eitjes in de buxus aan de onderkant van het blad. Tot en met oktober blijft de plaag actief. De aaltjes tegen de larven van de buxusmot zet je in zodra er rupsen van de buxusmot zichtbaar zijn, van april tot en met oktober. De omgevingstemperatuur moet tenminste 10 °C zijn.
Aaltjes tegen bladwespen
De larven van de bladwesp eten aan de vruchten en bladeren van kruiden en bomen. Ze veroorzaken bijvoorbeeld schade in boomgaarden.
Wanneer aaltjes gebruiken?
De plaag is vooral in het voorjaar en de zomer actief. Hou daarom gevoelige planten goed in de gaten. Gebruik hiervoor aaltjes tegen larven van de bladwesp.
Aaltjes tegen coloradokevers
Larven van de coloradokever zorgen voor vraatschade aan het blad van planten zoals: aardappelen, tomaten, aubergines en paprika’s. Zo erg dat de planten soms zelfs compleet kaalgevreten worden.
Wanneer aaltjes gebruiken?
De beste periode om de larven van de coloradokever te bestrijden is van april t/m september. Gebruik hier voor aaltjes tegen de larven van de coloradokever.
Aaltjes tegen emelten
Emelten zijn larven van de langpootmug en zorgen voor kale, ronde plekken in het gazon.
Wanneer aaltjes gebruiken?
De beste periode om emelten te bestrijden is twee weken na de vlucht van de langpootmuggen. De eitjes zullen dan uitkomen. Dit is van september tot en met oktober. De bodemtemperatuur moet ten minste een paar uur per dag 10°C zijn. Gebruik hiervoor aaltjes tegen emelten.
Aaltjes tegen engerlingen
Engerlingen zijn larven van de mei-, juni- en rozenkever en zorgen voor dode, bruine plekken in het gazon. Je trekt hierbij de grasmat zonder problemen los.
Wanneer aaltjes gebruiken?
Engerlingen bestrijd je normaal gesproken vanaf half juni tot en met oktober. In een warm voorjaar soms al eerder. Hou de vlucht van de kevers in de gaten, dan weet je wanneer je eitjes kunt verwachten. De bodemtemperatuur moet ten minste een paar uur per dag 12 °C zijn. Gebruik hiervoor aaltjes tegen engerlingen.
Engerlingen van de rozenkever
Engerlingen van de rozenkever hebben een 1-jarige cyclus. Je bestrijdt het beste 6 weken nadat je de vlucht van de rozenkever waarnam.
Engerlingen van de junikever en de meikever
Engerlingen van de junikever en de meikever hebben een meerjarige cyclus. 4 Tot 6 weken na de vlucht komen de eitjes uit. Dit is de goede periode deze engerlingen te bestrijden.
Tip: Al last van de plaag? Engerlingen die groter zijn dan 2 cm, zijn niet gemakkelijk te bestrijden. Een dubbele dosering lost in dat geval een groot deel van je probleem op.
Aaltjes tegen fruitmotten
De larve van de fruitmot boort zich in de vrucht en maakt hier zijn eerste vijf stadia door.
Wanneer aaltjes gebruiken?
Zet de aaltjes in tegen de larve van de fruitmot na de oogst in het najaar. Dit is tussen september t/m december.
Aaltjes tegen koolvliegen
De witte larven van de koolvlieg leven in de grond en beschadigen de wortelhals en het onderste gedeelte van de stengel. Jonge koolplanten gaan hier vaak aan dood, de oudere planten vertonen gebreksverschijnselen en slaphangende bladeren.
Wanneer aaltjes gebruiken?
De koolvlieg is erg actief in april tot en met mei en legt zijn eitjes aan de voet van de kool. Er kunnen wel tot drie generaties ontstaan, zodoende kun jij last hebben van de larven van de koolvlieg van april tot en met oktober.
Aaltjes tegen mieren
Mieren kunnen op verschillende manieren schade veroorzaken. Zo beschermen ze luizen tegen lieveheersbeestjes in ruil voor honingdauw. Ook kunnen mieren hun nest bouwen in het gazon en zo kale plekken veroorzaken. Heb jij veel last van mieren op het terras en de oprit? Dan kan het gebeuren dat door de grootte van het nest en het zand dat ze hierbij weghalen de tegels verzakken.
Wanneer aaltjes gebruiken?
De aaltjes tegen mieren zijn toe te passen bij eenomgevingstemperatuur vanaf 10 °C.
Aaltjes tegen pissebedden
Pissebedden eten zaailingen en jonge plantjes op.
Wanneer aaltjes gebruiken?
Het hele jaar door kun je aaltjes tegen pissebedden gebruiken. De gemiddelde temperatuur moet boven de 12°C zijn.
Aaltjes tegen rupsen
Rupsen veroorzaken vraatschade aan in sier- en moestuinen.
Wanneer aaltjes gebruiken?
Je kunt de aaltjes tegen rupsen gedurende het hele jaar door gebruiken. Let er op dat de omgevingstemperatuur minimaal 10 °C is.
Aaltjes tegen slakken
Slakken veroorzaken slijmsporen en richten vraatschade aan bij onder andere hosta’s, stokrozen, dahlia’s en aardbeien.
Wanneer aaltjes gebruiken?
De aaltjes tegen slakken kun je het hele jaar gebruiken. De bodemtemperatuur moet wel tenminste 5°C zijn.
Aaltjes tegen taxuskevers
Je ziet de larven op verschillende plekken in de bodem. Je hoeft dan nog geen schade in de tuin te hebben, bestrijden is uit voorzorg erg belangrijk. Ook richten ze schade aan bijvoorbeeld je taxus, azalea of hortensia. Larven van de taxuskever eten dan waarschijnlijk aan de ondergrondse delen van de plant. De plant neemt dan onvoldoende voeding en water uit de bodem op. Je sierplanten hebben gebreksverschijnselen en sterven uiteindelijk af.
Wanneer aaltjes gebruiken?
Bestrijd eind maart t/m mei de larven die hebben overwinterd. In augustus tot half november kan je ook de taxuskever tegen gaan. De minimale temperatuur moet tenminste 8°C zijn om effectief de larven te bestrijden. Bij een lagere temperatuur werken de aaltjes niet goed, maar ook de larven van de taxuskever gaan dan dieper de grond in. Gebruik hiervoor aaltjes tegen de larven van de taxuskever.
Aaltjes tegen trips
De volwassen tripsen zitten in de plant aan de bovenkant van de bladeren, de larven van de trips zitten aan de onderzijde van de bladeren en de poppen van de trips verstoppen zich in de bodem. Tripsen richten schade in de tuin aan cellen in planten aan te prikken. Ze zuigen hierbij het sap uit verschillende plantcellen. Op de planten ontstaan hierdoor aantastingen in de vorm van zilverkleurige vlekken met zwarte tot groene puntjes er in. Dit kan vervolgens zorgen voor vergroeiingen aan bladeren, knoppen, vruchten en bloemen. Ook ontstaan door de schade eerder virusinfecties die de tripsen overbrengen.
Wanneer aaltjes gebruiken?
De trips kun je bestrijden zodra je de plaag waarneemt, dit kan het gehele jaar zijn. Het is wel van belang dat de omgevingstemperatuur tenminste 10 °C is. Gebruik hiervoor aaltjes tegen trips.
Aaltjes tegen uienvliegen
De larven van de uienvlieg richten schade aan waardoor oudere planten verkleuren.
Wanneer aaltjes gebruiken?
Aaltjes tegen de larven van de uienvlieg pas je toe vanaf april t/m oktober. De omgevingstemperatuur moet minimaal 10 °C zijn.
Aaltjes tegen varenrouwmuggen
Varenrouwmuggen veroorzaken op twee manieren schade. Ten eerste verspreiden zowel de muggen als de larven verschillende virussen en schimmelsporen. Ten tweede vreten de larven de wortels van planten aan.
Wanneer aaltjes gebruiken?
Je kunt de larven van de varenrouwmug het hele jaar bestrijden. Zolang de omgevingstemperatuur minimaal 10 °C is. Gebruik hiervoor aaltjes tegen larven van de varenrouwmug.
Aaltjes tegen veenmollen
De veenmol veroorzaakt vraatschade aan plantdelen, zowel aan wortels als aan blaadjes. Daarnaast maakt hij uitgebreide gangenstelsels net als een mol. Hierbij vernielt hij zaailingen. Schade veroorzaakt door de veenmol, komt dan ook veel voor in de moestuin en/of kas. De nestplaatsen van de veenmol kun je vaak herkennen door planten die verdorren of geel worden.
Wanneer aaltjes gebruiken?
Veenmollen zijn eigenlijk het hele jaar te bestrijden, omdat zij vaak in de kas voorkomen. De beste periode is vaak van april tot en met augustus. Bestrijden kan bij een omgevingstemperatuur vanaf 10 °C.
Aaltjes tegen wortel- en preivliegen
De larven van de wortel- en preivlieg laten wortelplanten afsterven en maken oudere wortels oneetbaar door de schade.
Wanneer aaltjes gebruiken?
Pas de aaltjes tegen wortelvlieg/preivlieg toe vanaf april tot en met oktober.