Verlichting & elektra
We slaan de plank mis.
Voor de geselecteerde filters hebben we op dit moment geen producten.
Verlichting & elektra koop je bij HORNBACH
Tijdens een grote verbouwing of renovatie is de kans groot dat je aan de slag gaat met elektriciteit in en rondom het huis. Elektra aanleggen wordt vaak in een vroeg stadium gedaan, voordat de afwerking plaats vindt. Denk daarom vooraf goed na waar je jouw stopcontacten wilt hebben.
Elektra installatie
Een groepenkast is nodig om een gebouw veilig te voorzien van stroom. Elektriciteit wordt hierin verdeelt over groepen. Loopt er te veel vermogen over één groep? Dan zorgen de zekeringen ervoor dat er geen brand ontstaat. Een zekering smelt wanneer er teveel warmte ontstaat bij deze overbelaste groep en hierdoor wordt de stroomtoevoer stopgezet. Een groepenkast en zekeringen zijn basisonderdelen bij elektra installatie. In een standaard woning heb je vaak aan drie tot vier groepen al voldoende voor lichtpunten en stopcontacten. Voor apparaten die veel stroom vragen zoals een wasmachine kan een apparte groep worden aangesloten.
Heb je jouw instalatiegebieden bepaald? Dan wordt het tijd om kabels aan te leggen. Deze werk je eenvoudig weg in kabelgoten. Het uiteinde van een kabel laat je uitkomen in een inbouwdoos of lasdoos. Hier kun je vervolgens je schakelmateriaal op monteren. Werk alles netjes af, stekker erin, klaar!
Uitbreiden van je stroompunt
Heb je toch te weinig aan één stopcontact op die handige plek? Dan hoef je natuurlijk niet alles weer open te gooien om een extra stroompunt erbij te maken. Je kunt jouw stopcontact dan eenvoudig uitbreiden met een stekkerdoos. Hier kun je meerdere stekkers in kwijt, super handig! Stroom nodig in een uithoek in huis of buiten maar red de stekker van je apparaat dit niet? Ook hier geen man overboord. Met een verlengsnoer kun je overal waar je stroom nodig hebt, stroom krijgen.
Wil je buitenverlichting? Dan kun kiezen voor verlichting op zonne-energie of grondkabels aanleggen en aansluiten op een buitenstopcontact. Voor alleen een buitenlamp bij de deur hoef je vaak geen buitenstroompunt aan te leggen. Buitenlampen hoeven niet veel stroom te verbruiken. Buitenlampen met sensor springen namelijk pas aan bij bewegingsdetectie of vanaf schermertijd. Hierdoor staat je lamp nooit onnodig aan.
Verlichting in huis kiezen
Lampen in huis kosten weinig stroom als je gebruik maakt van LED-lampen. Is je energierekening hoog, dan is aan te raden om eerst eens langs te gaan of je alle gloeilampen en halogeenlampen hebt vervangen. Tegenwoordig is led verlichting ook in allerlei wame kleuren verkrijgbaar. De lichtkleur wordt bepaald door de kleurtemperatuur en wordt gemeten in kelvin (K). Hoe lager de waarde, hoe warmer de lichtkleur. Als hanglamp boven de tafel is dit stuk sfeervoller. Als badkamerverlichting of bij je badkamerspiegel kan het witte licht juist wel aantrekkelijk zijn.
Natuurlijk is de primaire reden voor een lamp om een kamer goed te verlichten. Met inbouwspots bereik je dat effect zeker. Daarnaast kun je er ook een dimmer op zetten om toch nog met de sfeer te kunnen spelen. Plafondlampen hebben het voordeel dat je een grote ruimte goed kunt verlichten omdat het licht direct vanaf boven komt. Daarnaast bespaart het enorm in ruimte omdat plafondlampen direct aan het plafond vast zitten. Plafonnierres hebben dezelfde voordelen. Het verschil hiertussen is dat de lichtbron zelf vaak achter glas of kunststof verscholen zit. Dit materiaal zorgt ervoor dat het licht meer verdeeld wordt over de ruimte.
Eenvoudig bij jou thuisbezorgd!
Bij HORNBACH bestel je alles voor jouw tuin eenvoudig online en wij bezorgen jouw complete bestelling bij je thuis. Zo houd je nog meer tijd over voor een ander project!