Wil je op een later moment nog verder met jouw verfklus? Dan hoef je jouw kwast, roller en verfbakje lang niet altijd schoon te maken! Je kunt deze op de volgende manieren bewaren zonder dat de verf uithardt:
- Voor korte tijd kun je de verfroller prima bewaren in een afgedekte verfemmer.
- Verpak de kwasten en rollers luchtdicht in aluminium- of plasticfolie.
- Gebruik een
. Deze kun je na de verfklus makkelijk weggooien. Gooi deze ‘schraapleeg’ bij het restafval. De verfbak zelf hergebruik je natuurlijk. - Ben je niet van plan de materialen nog eens te gebruiken? Maak deze dan niet schoon, maar
- De verfemmer/ het verfblik zelf kan lang worden bewaard! Maar sluit het goed af en zet het op een droge plek neer. Vermijd plekken waar het te koud of te warm kan worden, zoals de schuur.
Is schoonmaken toch nodig? Doe dit dan als volgt:
1. Kwast met watergedragen verf schoonmaken
- Vul een bakje met warm water.
- Was de kwast schoon in dit bakje en/of laat het weken. Voeg optioneel wat zeep toe.
- Droog de kwast met een papiertje en verwijder de laatste verfrestjes.
- Laat het bakje met vervuilde water staan totdat de verf naar de bodem is gedaald en er een heldere bovenlaag water is. Dit duurt een paar dagen. Giet het heldere water in de gootsteen. Of lever dit spoelwater in bij de milieustraat.
- De overgebleven natte verfresten in het bakje neem je af met een papiertje. Dit papiertje kan bij het restafval.
2. Kwast met verf op terpentine basis schoonmaken
- Giet een beetje
terpentine of ontvetter in een glazen pot en verdun het met water. - Dompel de kwast erin en roer goed, zodat dat de terpentine goed tussen de haren van de kwast komt en de verf loslaat.
- Laat de kwasten ongeveer 2 uur weken.
- Haal de schone kwasten uit de pot en droog ze af met een keukenpapiertje of schone doek. Dit doekje kan bij het restafval.
- Sluit de glazen pot met vervuilde terpentine af en bewaar deze voor de volgende schoonmaakbeurt. Of breng de pot naar de milieustraat.
3. Roller schoonmaken
- Week de roller in een bak of emmer met warm water. Laat dit een paar uur losweken. In het geval van verf op terpentine basis voeg je terpentine/ ontvetter toe.
- Laat het bakje met vervuild water een paar dagen staan, totdat de verf naar de bodem is gedaald en er een heldere bovenlaag water is. Giet het heldere water in de gootsteen. Je kunt het spoelwater ook bij de milieustraat inleveren.
- De overgebleven natte verfresten neem je af met een papiertje. Dit papiertje kan bij het restafval.
Klus geklaard en kun je de materialen niet hergebruiken voor een volgend project?
Wij vertellen je hoe je jouw verf en de bijbehorende benodigdheden kunt weggooien. Hier zijn meerdere manieren voor.
Heb je heel veel verf over? Schraap de verfemmer of het verfblik dan leeg, laat de restjes opdrogen en gooi deze bij het restafval. Zit er te veel verf in de emmer of het blik om leeg te schrapen? Sluit de emmer of het blik dan goed af en breng dit naar de milieustraat.
Zijn je kwast, roller en verfbakje opgebruikt, maak deze dan ‘schraapleeg’, laat de verf uitharden en gooi deze dan bij het restafval.